сряда, 29 юни 2011 г.

любовта не е достатъчна




Блажени са тези, които не са изживели Великата, Голямата любов на своя живот до нейния финал. Те са като невежите, които, лишени от познание, са лишени и от болка. Тези, които не са видели гръмотевичните чувства, които са размахвали по цялата скала от емоции, да рухват под напора на дребни сплетни, междучовешки недоимъци и кротък битовизъм, все още вярват и живеят с приказки. И понеже истината е това, което чувстваш за истина, техният истински свят е митологичен, пълен с принцеси, принцове, цветя, сърца и захарен памук. И там има някой лош, но в общи линии бялото е розово, сивото е черно, а любовта е вечна. Защото е прекъсната. О, колко са щастливи. Те ходят по улиците и вършат скучни неща като всички нас, но разпознаваш в очите им, че има някъде там, където те са щастливи.

Всички останали знаем нещо ужасно, което родителите много рядко ни казват. Любовта не е достатъчна. Любовта просто не стига за всеки ден. Тя е чудесна за един уикенд. Тя е прекрасна за две седмици. Ако разреждате месеците, също може да ходите по килим от облачни венци. Но любовта не е достатъчна за цял живот. Независимо в кой етап от него е решила да се заяви.

В момента, в който покрай главата ви прелети стабилен стъклен пепелник, веднага трябва спешно да осъзнаете, че нещо не е наред. Иначе рискувате вторият да ви завари все още мислещ и да прекъсне полета на мъсълта ви, събаряйки тленното ви тяло на земята. Друг вариант да разберете, че любовта не е достатъчна, е когато отворите врата на произволна стая в дома си и откриете този, когото очаквате, с някой, когото не очаквате, да прави разни неща с гъвкавост, за която дори не подозирате. Възможно е също така да си намерите багажа пред входа. Не е изключено и любимата ви риза да заприлича на вуду кукла. Мили дами, ако кученцето ви се е сдобило с нова прическа или по-точно се е разделила с козината си, имам новина – мъжът ви вероятно не е доволен от вас.

Ами не е, любовта не е достатъчна, съжалявам. Нужно е и разбиране, нужно е и уважение, нужно е и доверие. Помислете за всички тези неща когато половинката ви закъснява, а вие се въртите кротко в леглото. Тук няма полове, има половинки. Помислете за това, когато изисквате другия да промени пътя си, защото изборите, които прави, не са комфортни за вас. Помислете за това, когато искате обяснение, след обяснение, след обяснение. Помислете за това, когато ви няма, когато трябва да ви има. Помислете за това, когато ви прегръщат, вместо да затръшнат вратата. Не мислете за това, когато правите секс. Мислете за това, когато направите закуска на сутринта.

А тези неща не се случват от само себе си. Не е като да кихнеш, защото си подушил черен пипер. За тях трябва да работиш, да мислиш, да ровиш в себе си, в другия, в света. Много хора не могат, не искат или просто не вярват, че любовта не е достатъчна. И играят на жумешка се стрелят с фунийки. И когато някой се разплаче, другият си тръгва. И любовта остава, извисила ръст над света – твоя свят. Скрит в сянката, й живееш с мисълта, че си блажен, защото си обичал. И си такъв. Защото истината е това, което приемаш за истина.

А всички останали, дерзали по пътя и загубили битката пет години по-късно, са останали по трасето два пъти по-нещастни. Защото знаят, че любовта не е достъчна. И също така знаят, че са я изгубили. Те са два пъти по нещастни, защото поемат вина на гърба си, и походката им е по-тежка.

Блажени са тези, чиято Велика любов е била прекъсната по средата, защото те вярват, че е дошла свише и някой им я е отнел. Те крачат с клюмнали глави, но с пълни сили и виждат Бог в чуждите очи.

николета бонева ховрин

1 коментар:

  1. Хората се опияняват до толкова от любовта че не виждат кога точно свива зад ъгъла и ги оставя сами самозабравени в себе си и в липсващото чувство. Любовта е като вълна, ако не си я яхнал здраво и не внимаваш, ще се удавиш в океана от забвение.

    Всеки избира дали да вярва в приказките и магиите или да живее стъпил здраво на земята. Но нито в един от двата случая Любовта няма да ви чака. Само ще си я измисляте следващите няколко години когато вече я няма. Губите си времето.

    Хората имат нужда да развиват представата си за Любовта, Свободата и всички останали абстрактни понятия по свой собствен начин, приказките, детството, мечтите, философиите или както искате го наречете дават само начален тласък, останалото зависи от всеки един от нас.

    //Б.А. вероятно ще говорим и за различни понятия. за мен любовта е доверие, уважение, споделяне, свобода и желание за бъдещето.

    ОтговорИзтриване