неделя, 26 февруари 2012 г.

незаминалите емигранти

незаминалите емигранти

Жалко, че всички хора, 
които знаят как се управлява една страна 
са заети с това да карат таксита, или да подстригват. 
Джордж Бърнс

Незаминалите емигранти са една специфична маса българи. На пръв поглед ще решите че съществува само виртуално. Това е така защото погледа ви ще пробяга по фейсбук статуси заклеймяващи футбола, чалгата, лошото време, политиката, пътищата и дядо ви. Да, това е една характерна черта на незаминалите емигранти. Те плюят всичко наред. Наравно с нещата, които и на вас не ви харесват, по някое време намесват всичко, което не им е симпатично. Нищо, че може да не е така. Те са сърдитите млади хора, които знаят всичко и светът им дължи преклонение, просто защото съществуват. Гугъл реши проблема със знанието – те не преценяват думите си и не разсъждават за тях, защото ако започне да оспорва твърденията им и ги попита знаят ли как изглеждат българските спортни бази, с какво финансиране разполагат футболистите ни, колко от тях имат талат и успехи, и кой им дава право да нарича всички тях идиоти /с правописна грешка/,когато има и такива които не осъмват в чалга клубове, а на терена....те ще проверят в интернет. А даже няма да и да проверят. Ще кажат че ги дразнят. Ще обяснят колко гадно е вичко в България. Как никой не си разбира от работата. Как всъщност политиците ни са идиоти и корумпирани /без да използват тази дума, а например ще кажат че „не са куул”/. Ще обяснят как единственото спасение е Терминал 1.

А аз ги гледам и се питам – защо не заминават? Преди границите са били затвоорени и е нямало как, но сега..? Защо хората, които ми дават оценка, без да правят нищо по въпроса да променят нещата, без да си направят труда да филтрират думите си според елемнтарните норми на езика, без да си направят труда дори да не пишат на латиница с българско значение...що не заминете, бе?

Поздравления! Открихме още една черта на незаминалите емигранти. Те не правят нищо. Не просто нищо да се подобрят нещата, нищо по принцип. Те дори не заминават, така, че да разчистят слуховото пространство от hate speech  за тези, които се опитват да променят нещата. Или ги е страх или ги мързи. Рано е да се каже.

Но във всеки случай предизвиквам всеки, който има желание да седне и да разпише 10-те разлики между кибика, люпещ семки на селския мегдан, и незаминалия емигрант във фейсбук. Аз знам само една – дрехите на втория са толкова „по-куул”, те са от оня, модерния „лейбъл”, който ние не сме чували, защото сме „супер сдухани олигофрени”. Които не заминават. И правят разни неща. Без да цапат монитора с шлюпки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар