вторник, 14 февруари 2012 г.

вместо да си хвърлите парите в кофата, дайте живот

Или празнувате Св. Валентин или не. В първия случай днес ще се втурнете да купувате цветя, плюшени мечета, бонбони, рокли, токчета.... Ще заметнете едни трудно изработени пари в кофата на една вечер, която далеч няма да е незабравима, особено когато пристигнат сметките за ток, парно. Ще я помните дълго, както и инкасаторите. Разбира се че всеки иска и трябва да се забавлява. Чували ли сте за Нешка Робева? Тя утре има спектакъл в Зала 1 на НДК. Нарича се „Среща се в споменът”. Билетите са на цена от 10 до 50 лв.

„Разбрах, че има организация от родители с деца като моето. Отидох на тяхната среща. Исках да разбера как определят кое дете заслужава повече да получи пари за лечение – как решават кой да живее и кой да умре.” М.С.

Те обаче не решават. Нито един от 20-те знака в тяхната банкова сметка не ви приканва да дарите пари за спешна операция, животоспасяваща търансплантация или последен шанс за живот. Те са смели. Много смели.

Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” се състои от близки, роднини и родители на деца засегнати от рак, най-често рак на кръвта - левкимия. От страничните хора, тези деца се приемат за пътници. И така се отнасят с тях. Имат тежки интервенцции почти постоянно, много от тях се извършват без упойка. А родителите са притеснени, защото носят отговорност за живота на децата си – ще намерят ли достатъчно пари? Лечението е скъпо. Но е повече болезнено отколкото скъпо. Дълго и болезнено.

„Тя беше на 3г. когато откриха рак на яйчниците. Направиха операция. Уж всичко беше наред. Скоро след това коремчето й се поду много. Мислехме, че нещо е яла и е повлияло зле. Оказа се, че се е скрил...имало е разсейки. Наложи се да отстраним всичко...половите органи.” Д.Т.

Сега косите й са пораснали отново, но тя не дава на майка си да я подстриже, защото мисли, че не химиотерапията, а те са я оставили без коса. И не иска повече. Тя е чула вълшебната дума : „ремисия”. Може да се върне към нормалния живот. Или поне би могла, ако бъде изграден рехабилитационен център за децата с онкохематологични заболявания. Там някой да се погрижи за нея, да й обясни, че всичко ще е наред, че тя не е виновна, че няма защо да страни от другите деца. Да успокоят родителите, да им вдъхнат вяра и кураж. За да няма деца, които след три годишна борба се връщатв  клас и не могат да разговарят с връстниците си. И макар излекувани и физически що-годе здрави - да не познават живота, такъв какъвто може да бъде. Именно това е каузата на баща й, на родителите на другите деца и родителите на децата, които вече ги няма.

Те са удивителни! Дори тези, които знаят, че техните деца няма да успеят да доживеят този вълшебен център се борят с всички сили да намерят пари за него. През деня работят като счетоводители, архитекти, администратори...но когато часовника чукне 18, вадят тефтерите и проверяват какво има за свършване. Така са намерили много помощ : миналата и тази година художници и скулптори са дарили свои прозиведения разпродадени на благотворителен базар. С парите са закупили земя за центъра. Добровлец е изгитвил плана за центъра. Доброволци психотерапевти и специализиран персонал са готови да откликнат в грижата за децата, щом бъде изграден. Общината ще помогне със съвсем обикновените сметки за консумативи, НДК предоставя залата безвъзмездно, Нешка ще направи спектакъл безплатно, а ние.......

ЩЕ СИ КУПИМ БИЛЕТИ.

____________________________________________________________________
Първа Инвестиционна банка АД, 
BIC:FINVBGSF,
IBAN: BG59FINV91501314918745
Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”

Няма коментари:

Публикуване на коментар