четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Time Heroes = 6400


Пиша за нещо, което се случи миналият месец и не съм присъствала. Приложените снимки не са направени от мен, но знаете ли колко рядко приложените снимки са нещо повече от приложени снимки? Поне за мен – рядко. Получаваш прес инфо със снимки, гладаш дали темата е в обхвата на медиата, в която работиш, и ако не е – го изтриваш.

Мейлът с инфото за Time Heroes не вълнува работното ми място. Но вълнува мен и приятелите ми.


TimeHeroes.Org е платформа за доброволчество и правене на повече добро. Звучи клиширано и наивно. Но на практика работи. Това не е поредното място, където ти искат пари, след като си научил за нечи трагедия. Не казвам, че това е лошо, казвам само че е различно. И дори по-достъпно. Дарява се време. Ако никога не си отварял сайта или не си говорил с човек, участвал в някой от техните проекти, да дариш време звучи ненужно и досадно. Но не е, просто защото има неща, за които не сме се сетили. Но други са.

„Онова, което ни задвижи напред, и все още ни дърпа, е убедеността, че много хора в България имат силното желание да се включват в доброволчески дейности, но не го правят, защото не знаят къде и как; изисква се твърде много проучване и проактивност от тяхна страна, за да намерят подходящата дейност.организаторите

Платформата свързва хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа. Тя идва в отговор на факта, че България е на последно място по доброволчество в Европейския съюз. Не е толкова сложно. Влизаш в сайта timeheroes.org. Има търсачка, но ако си там за първи път, по-добре първо разгледай стандартните менюта. Ако отвориш раздел „Мисии”, ще видиш, че може да филтрираш мисиите по Град, Вид и Време. Например:


От момента на стартирането си през януари 2012 г. към началото на октомври 2013 г. на TimeHeroes.Org са публикувани 332 мисии (каузи), от 225 организатори, на 43 места из страната. В мисиите са се включили 6400 герои (доброволци).
Всеки, не само регистрирани организации, може да създаде кауза на TimeHeroes.Org стига да отговаря на критериите за включване в платформата.



23 октомври, търговски център The Mall осъмна с нов паметник. Той е посветен на обикновените герои – доброволците. Паметникът се казва „Дари време". Представлява дигитална арт инсталация, която в реално време показва броя на „героите“, вложили личното си време в различни доброволчески проекти и инициативи. Инсталацията е проектирана и създадена от скулптора Стефан Иванов и в нея са вградени стари часовници – метафора на времето, което губим и пропиляваме.

„Най-ценният ресурс на един човек е времето (плюс уменията, знанията и способностите). А щом го даряваш, значи си герой. Не от тези, които летят и убиват лошите, а от тези, които правят света по-добър стъпка по стъпка” организаторите


Няма коментари:

Публикуване на коментар