вторник, 14 август 2012 г.

Четири факта и едно заключение


Четири факта и едно заключение
Ботев ще го има – сега или после

Написах домашното си върху „Опълченците на  Шипка” с Есин. Разбира се, това се случи в края на деня, след като трите с нея и Арлин бяхме играли на федербал до последният възможен момент. После отидох в тях, на съседният етаж. Прибрах се супер доволна – за малко време бях свършила всичко и то с приятели.
С кого си го писала?!
Майка ми изглеждаше притеснена, а аз не разбирах защо. Тогава тя ми напомни, че Есин е туркиня, а Арлин - арменка и може да не им е много приятно да ми помагат с тези теми. Бях канена на сватбата й тази година.

На Разпети петък, 2 април 2012 г. по централната улица на моя роден Шумен се разходи един човек с фес. Ден преди да отпразнувам 150 години от Българския Великден, Юзеир Юзеиров обяви учредяването на мюсюлманската партия ОТОМАН. Как? Прикани всички мюсюлмани да се съберат на едно от централните места в града. Приготви им обилна почерпка. Дойдоха „72-ма циганина (повече от които под 16-годишни)” по данни на агенция Фокус. И знаете ли защо? Защото в джамията в града, предния ден, ходжата преди молитва им е казал, че това е провокация и да действат според съвестта си. Никой от тях не отиде.

На 30 юни миналата година излезе доклада на Европейската комисия относно предоставянето на помощ за създаване на инструмент за финансова подкрепа с цел насърчаване на икономическото развитие на кипърските турци. Този пети доклад  обхваща периода 1.01 – 31.12. 2010 г. От него разбираме, че „Извършено бе планиране на разпределението от 28 млн. EUR по бюджета за 2011 г.”

Снощи гледах турската суперпродукция „Фетих 1453”, която е коствала на нашите съседи 17 000 000 долара. В нея жените са без фереджета, което исторически няма как да е вярно.

Истината е лечебна. Истината е разумна. Истината предизвиква приспособяването. Истината може да бъде изличена, но тогава ще бъде повторена. Аз не съм политически коректна и се гордея с това. Аз имам спомени и хората не са ми братя, защото учебникът, телевизията или литературата така ми казва, а защото съм израснала с тях.
Истината е безопасна.

„Тъй глупецът, тъй залита
да прекара добър живот,
и никога не се пита
човек ли е той или скот!”

Христо Ботев


Няма коментари:

Публикуване на коментар